Soffhäng

Vuxna se hit

Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort. Vi hjälper dig och din tonåring att välja rätt.

Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort, men visst kan du hjälpa din tonåring i valet av gymnasieskola.
Här är studie- och yrkesvägledarens bästa tips för engagerade vuxna.

Det pratas mycket om att det här är tonåringens val – och det stämmer! Men som vuxen kan du ta ansvar för att processen och funderandet kommer igång.

Det handlar till stor del om de vuxnas stöd och om att skapa en bra grund för beslutsfattandet.
Att hålla koll på viktiga datum, följa med på mässor och se till att ditt barn har den information som behövs för att välja rätt gör mycket för processen.
Här får man vara beredd på att det kan kräva både tid och engagemang.

Det var troligtvis ett tag sedan du själv gick i gymnasiet och mycket har hänt inom skolväsendet, så även du kan behöva söka information på webben eller prata med studie -och yrkesvägledaren på ditt barns skola.

Vanliga misstag
Föräldrar och andra vuxna gör ibland misstaget att jaga fram ett beslut hellre än att starta processen i god tid och undersöka de olika alternativen som barnen är intresserade av. Vissa har även en felaktig inställning till vissa program, till exempel yrkesprogram, vilket kan påverka valet negativt.

Yrkesprogram öppnar upp för många möjligheter och kan absolut vara rätt val för ditt barn. Det bästa du som vuxen kan göra är att vara öppen och peppa din tonåring till att nå just deras mål. Och kom ihåg: det finns ett gymnasium för alla, oavsett hur betygen ser ut.

3 tips