happy

Redan bestämt dig för ett yrkesprogram? Ok, vad krävs? Och vad finns?

Det finns 12 olika yrkesprogram med många olika yrken som mål. För att vara behörig till yrkesprogrammen måste du ha godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik samt godkänt betyg i ytterligare 5 ämnen, det vill säga i åtta ämnen totalt. Dessa 5 ämnen kan dock vara vilka som helst. Vad du vill göra och bli avgör vilket program du väljer.

Vill du:

- Jobba socialt med barn, ungdomar och vuxna. T ex som idrottspersonal, väktare, personlig assistent eller barnskötare, då passar Barn- och fritidsprogrammet.

- Bygga och underhålla hus och anläggningar. T ex som golvläggare, murare, träarbetare, järnvägstekniker, väg- och anläggningsarbetare eller byggnadsplåtslagare då passar Bygg- och anläggningsprogrammet

- Jobba med el, energi, miljö och vattenteknik. T ex som robottekniker, eventtekniker, nätverkstekniker, installationselektriker, larm- och säkerhetstekniker eller driftoperatör, då passar El- och Energiprogrammet.

- Jobba med fordon, transporter eller godshantering. T ex som billackerare, lastbilsförare, personbilsmekaniker, terminalarbetare eller bilskadereparatör, då passar Fordons- och transportprogrammet.

- Jobba med handel, administration och kommunikation. Till exempel som projekt-administratör, redovisningsassistent, butikssäljare, inköpare eller order-administratör då passar Handels- och  administrationsprogrammet.

- Använda dina händer i ett kreativt hantverksyrke. T ex som båtbyggare, inredningssnickare, urmakare, sömmerska, skomakare eller keramiker, då passar Hantverksprogrammet.

- Jobba med turism, hotell- och konferens. T ex i reception, på resebyrå eller med mässor, turistinformation, guidning, bokning, försäljning och upplevelser, då passar Hotell- och Turismprogrammet.

- Jobba med produktframställning, underhåll och svetsning. T ex som process-operatör, livsmedelstekniker, svetsare, produktionstekniker eller laboratorietekniker inom den kemiska industrin, då passar Industritekniska Programmet.

- Jobba med växter, djur, mark, vatten eller skog. T ex med djursjukvård, skogsvård, trädgård, lantbruksmaskiner, skogsmaskiner och hästskötsel med inriktning mot ridning, då passar Naturbruksprogrammet.

- Jobba praktiskt på restaurang, bageri eller butik. T ex som bagare eller konditor, kock, servitris eller butikssäljare inom färskvaror och delikatesser, då passar Restaurang- och livsmedels-programmet.

- Jobba med värme, ventilation, vatten och avlopp. T ex som fastighetsskötare, industrimontör, ventilationstekniker, fastighetsvärd eller isoleringsmontör, då passar VVS- och Fastighetsprogrammet.

- Jobba inom hälso- och sjukvård, psykiatri eller äldreomsorg. T ex som ambulanssjukvårdare, barnmorska, kurator eller tandsköterska, då passar Vård- och Omsorgsprogrammet.