mässa

Ta chansen att gå på mässan

Vad vill jag bli, vad ska jag plugga och var ska jag plugga? Frågorna är många och möjligheterna likaså. För vissa känns det härligt och för andra lite jobbigt. Oavsett vad, så kan Gymnasiemässan ge dig svaren du behöver och hjälpa dig på traven.

Vissa vet redan vad de ska plugga, andra har ingen aning. Oavsett om du har bestämt dig eller inte så är ett besök på Gymnasiemässan en chans du inte får missa. Mer än 160 gymnasieskolor från Stockholms län och några riksrekryterande gymnasieskolor ute i landet finns på plats för att berätta om sina program. Närmare 25 000 elever besöker mässan varje år.
– Gymnasiemässan är ett unikt tillfälle att möta ett stort antal gymnasieskolor på en och samma plats. Det finns så många valmöjligheter för elever i dag, och därför är det viktigt att kunna få svar på sina frågor från lärare, skol­personal, rektorer samt från elever som går på ­skolorna, säger Johanna Ström, projektledare för Gymnasiemässan på Gymnasieantagningen i Stockholms län/KSL.

TRE RIKTIGT BRA SAKER MED GYMNASIEMÄSSAN
1. Du kan skaffa dig information om vad det finns för program och inriktningar och vilka skolor som erbjuder dessa. Glöm inte att kolla när skolan har öppet hus!
2. Du kan få hjälp av Gymnasieantagningen Storsthlm när det gäller hur
antagningen går till, hur du gör din
ansökan, hur antagningsgränserna ser ut, betyg och mycket annat.
3. Studie- och yrkesvägledare kan förklara vad som skiljer de olika programmen åt och vilka möjligheter till studier som finns efter gymnasiet. Du kan också fråga dem om vilka program du kan gå för att förbereda dig för olika yrken.

DE ÄLDRE ELEVERNA HAR SVAREN
Hanse Thorslund, projektledare för Gymnasiemässan på Stockholmsmässan, tipsar om att besöka alla branschorganisationer som också finns på mässan.
– Från dem får du höra mer om olika yrken och branscher, och vilka möjlig­heter som finns i framtiden. Det kan hjälpa dig att välja ut några intressanta skolor som du vill besöka på deras ­öppet hus. Så kom ihåg att fråga eleverna
som går i de olika ­skolorna vad de
själva tycker.
– I montrarna finns ju personal från skolorna men självklart även elever som berättar om sina erfarenheter. Fråga dem hur det fungerar på deras skola!