Allt om ansökan och antagningen

Många frågor kring gymnasievalet kan bara du svara på, som vad du brinner för och vad du vill jobba med i framtiden. Men några frågetecken kan vi hjälpa till att räta ut. Här berättar studie- och yrkesvägledaren Sylvi Savér det du behöver veta om din gymnasieansökan och antagningsprocessen.

KAN ALLA SÖKA TILL GYMNASIET?
– Så länge du har slutfört årskurs nio och inte fyllt 20 år och under förutsättning att du inte redan har genomfört ett gymnasieprogram kan du söka till något av gymnasieskolans program. För att räknas som behörig krävs det att du har godkända betyg i engelska, matematik, svenska eller svenska som andra språk och ett antal andra ämnen, beroende på vilket program du söker. Om du riskerar att bli obehörig kan du i stället söka till ett introduktionsprogram.

HUR MÅNGA PROGRAM FÅR JAG SÖKA TILL?
– Du får söka till hur många program du vill, men du måste rangordna dem så att det du helst vill komma in på står som förstaval och så vidare. Kom ihåg att du bara kan bli antagen till ett program!

VAD ÄR ETT MERITVÄRDE?
– Meritvärdet är summan av värdet för dina 16 eller 17 (om du läst ett modernt språk som språkval) bästa ämnesbetyg och kan högst vara 340 poäng. Om platserna på programmet du söker är färre än antalet sökande är det de sökandes meritvärden som avgör vem som kommer in.

HUR VET JAG VILKEN CHANS JAG HAR ATT KOMMA IN PÅ ETT PROGRAM?
Gå in på Gymnasieantagningens hemsida och se vilka meritvärden (antagningsgränser) som har krävts för att komma in på ett visst program tidigare. Du kan dock inte vara säker på om du har kommit in på ett visst program förrän du får det slutgiltiga antagningsbeskedet i juni.

JAG KOM INTE IN PÅ MITT FÖRSTAHANDSVAL – VAD GÖR JAG NU?
– Tappa inte hoppet än. Från slutet av juli till mitten av september antas elever på platser som blivit lediga när andra har tackat nej eller blivit uppfl yttade till ett högre rangordnat val.

Såhär ansöker du till gymnasiet:

1. Logga in på www.gyantagningen.se
2. Gör dina val.
3. Bekräfta och skriv ut din ansökan.
4. Skriv under din ansökan.
5. Lämna in ansökan till din SYV om du går i skolan.
Om du inte går i skolan, posta den till Gymnasieantagningen
Storsthlm, Box 4404, 102 68 Stockholm.

Till ansökan >

Antagningen- de viktiga datumen