tjejer jobbar

22-23 november 2022

Välkommen till Gymnasiemässan

Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort, men visst kan du hjälpa din tonåring i valet av gymnasieskola. Här är studie- och yrkesvägledarens bästa tips för engagerade vuxna.

Det pratas mycket om att det här är tonåringens val – och det stämmer! Men som vuxen kan du ta ansvar för att processen och funderandet kommer igång, säger Sylvi Savér, studie- och yrkesvägledare på Värmdö Gymnasium. Enligt Sylvi Savér handlar vuxnas stöd till stor del om att skapa en bra grund för beslutsfattandet. Att hålla koll på viktiga datum, följa med på mässor och se till att ditt barn har den information som behövs för att välja Förälder: så hjälper du din tonåring Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort, men visst kan du hjälpa din tonåring i valet av gymnasieskola.

Här är studie- och yrkesvägledarens bästa tips för engagerade vuxna. rätt gör mycket för processen. Här får man vara beredd på att det kan krävas både tid och engagemang. – Det var troligtvis ett tag sedan du själv gick i gymnasiet och mycket har hänt inom skolväsendet, så även du kan behöva söka information på webben eller prata med studie- och yrkesvägledaren på ditt barns skola. Sylvi Savér säger att föräldrar och andra vuxna ibland gör misstaget att jaga fram ett beslut istället för att starta ”Utbudet och möjligheterna är smått fantastiska! processen i god tid och undersöka de olika alternativen som barnen är intresserade av.

Hon menar också att vissa har en felaktig inställning till vissa program, till exempel yrkesprogram, vilket kan påverka valet. – Yrkesprogram öppnar upp för många möjligheter och kan absolut vara rätt val för ditt barn. Det bästa du som vuxen kan göra är att vara öppen och peppa din tonåring till att nå just deras mål. Och kom ihåg: det finns ett gymnasium för alla, oavsett hur betygen ser ut.

Gymnasiemässan är Sveriges viktigaste mötesplats för högstadieelever som ska söka till gymnasiet. Här nedan hittar du som förälder lite tips på vilka steg ditt barn ska ta fram till gymnasievalet och hur du kan hjälpa till på vägen. Lycka till med gymnasievalet!