Tips inför lärarledd lektion

Även i år kommer era elever att besöka den digitala mässan istället för den fysiska, vi har gjort en sammanställning för att vägleda er som jobbar i skolan hur ni ska hjälpa er elever med det digitala besöket.

Kort checklista:

  • Boka tid på mässan inför besöket - Till tidsbokningen
  • Boka plats på webbinarie för SYV 
  • Boka in lektionstid med eleverna för besöket på mässan
  • Visa navigeringen på den digitala mässan på storskärm
  • Sätt mål för eleverna under besöket
  • Besök mässan många gånger

➔ Ni börjar besöket på Gymnasiemässan med att boka tid för era klasser, vi rekommenderar att ni bokar en hel lektion för besöket på Gymnasiemässan. Lektionen kan ledas av Studie- och Yrkesvägledare eller av en lärare. Försök att inte boka in för många elever på samma tid på mässan då skolans internetuppkoppling kan ha begränsningar vilken kan ge en sämre upplevelse av mässan för eleverna. Vi vill också att utställarna ska få ett jämnt flöde med elever så att de hinner hålla en hög svarsnivå på chatten och videosamtalen

➔ Eleverna går in på gymnasiemassan.nu för att logga in på den digitala mässan. Vid inloggningen svarar de på några korta frågor.  Eleverna behöver inte ha några lösenord eller inlogg i förväg.

➔ Vi föreslår att Studie- och Yrkesvägledaren alt läraren lägger upp sin skärm så alla eleverna kan se den och att ni gör en kort presentation av mässan och hur den fungerar. Visa hur chatten fungerar, hur man genomför ett videosamtal med en utställare, vart man hittar scenen osv. Det räcker med en kort guidning då plattformen är enkel att navigera.

➔ Låt eleverna navigera runt under en lektion och sätt gärna mål för deras besök. Att de ex ska chatta med minst två utställare och att de ska titta på minst ett webbinar hos en skola som de är intresserade av. I receptionen finns chatt med och Studie- och Yrkesvägledare. Dit kan eleven alltid gå tillbaka om de har några frågor kring antagningen eller skolorna.

➔ Vi rekommendera också att eleverna sätter sig igen med en förälder och tittar på skolorna en gång till. Oavsett hur eller med vem eleven besöker mässan så är vår rekommendation att eleverna tar god tid på sig. Hos utställarna har de möjlighet hitta mängder av information, att ställa frågor och ladda ner material. Genom att logga in på mässan flera gånger får de tid att titta igenom allt och att fundera kring vad de vill ha för svar.