Tre tjejer på rad håller varandra om axlarna

Välkommen till Sveriges största gymnasiemässa - vägledning, inspiration och mångfald sedan 1992

Välkommen till Gymnasiemässan!

Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort, men visst kan du hjälpa din tonåring i valet av gymnasieskola. Här är studie- och yrkesvägledarens bästa tips för engagerade vuxna.

Det pratas mycket om att det här är tonåringens val – och det stämmer! Men som vuxen kan du ta ansvar för att processen och funderandet kommer igång, säger Sylvi Savér, studie- och yrkesvägledare på Värmdö Gymnasium. Enligt Sylvi Savér handlar vuxnas stöd till stor del om att skapa en bra grund för beslutsfattandet. Att hålla koll på viktiga datum, följa med på mässor och se till att ditt barn har den information som behövs för att välja  

Var beredd på att det kan krävas både tid och engagemang. – Det var troligtvis ett tag sedan du själv gick i gymnasiet och mycket har hänt inom skolväsendet, så även du kan behöva söka information på webben eller prata med studie- och yrkesvägledaren på ditt barns skola. Sylvi Savér säger att föräldrar och andra vuxna ibland gör misstaget att jaga fram ett beslut istället för att starta processen i god tid och undersöka de olika alternativen som barnen är intresserade av. ”Utbudet och möjligheterna är smått fantastiska! 

Hon menar också att vissa har en felaktig inställning till vissa program, till exempel yrkesprogram, vilket kan påverka valet. – Yrkesprogram öppnar upp för många möjligheter och kan absolut vara rätt val för ditt barn. Det bästa du som vuxen kan göra är att vara öppen och peppa din tonåring till att nå just deras mål. Och kom ihåg: det finns ett gymnasium för alla, oavsett hur betygen ser ut. 

Gymnasiemässan är Sveriges viktigaste mötesplats för högstadieelever som ska söka till gymnasiet. Här nedan hittar du som förälder lite tips på vilka steg ditt barn ska ta fram till gymnasievalet och hur du kan hjälpa till på vägen. Lycka till med gymnasievalet!

 

Välkommen till föräldrakvällen!

Dogge Doggelito besöker föräldrakvällen med en föreläsning om hur du som förälder kan stötta ditt barn genom att tro på deras inspirationer, drömmar & mål. Läs mer här!

Läs mer här

Korpen ställer ut en aktivitetsplats

Läs mer här om vilka korpen är och vad de kommer göra på Gymnasiemässan

Läs mer här

Vägledning & Välbefinnande

I år samarbetar vi med olika organisationer som främjar Vägledning och Välbefinnande som stöd för eleverna. Läs mer här om hur vi gör!

Läs mer här

Säkerhet

Läs mer här om vilka säkerhetsåtgärder vi vidtagit för att du ska känna dig säker på mässan

Läs mer här

Få full koll inför gymnasievalet